Album review by Diskoryxeion

Hüm είναι ο σέρβος πιανίστας Bojan Marjanović και ακόμη οι Bjørnar Kaldefoss Tveite κοντραμπάσο και Magnus Sefaniassen Eide ντραμς.
Ένας Βαλκάνιος, με άλλα λόγια, που έχει για δεύτερη πατρίδα του την Νορβηγία, και δύο Σκανδιναυοί, απαρτίζουν το θαυμάσιο αυτό jazz-trio, ένα trio, που εντάσσεται, οπωσδήποτε στο nordic, ηχοτοπίο, με τις προσήκουσες, όμως, βαλκανικές αναφορές.
Αν ο σέρβος μουσικός μάς είναι άγνωστος (παρότι την τελευταία δεκαετία συμμετέχει σε διάφορα projects), οι άλλοι δύο μουσικοί έχουν «περάσει» ως αναφορές στο «δισκορυχείον», αφού ο κοντραμπασίστας Bjørnar Kaldefoss Tveite υπήρξε μέλος του Arne Torvik Trio, ενώ ο ντράμερ Magnus Sefaniassen Eide έχει συνεργαστεί, ανάμεσα σε άλλους και άλλα, με τον κιθαρίστα Frode Kjekstad και το Audun Trio.
Το “Don’t Take It So Personally” φαίνεται πως είναι το παρθενικό άλμπουμ των Hüm, ένα άλμπουμ «καθαρό», δίχως εφφέ, ηλεκτρονικά κ.λπ., στηριγμένο στις συνθέσεις του Marjanović, ο οποίος φαίνεται πως έχει ενσωματωθεί πλήρως στην νορβηγική σκηνή, συνθέτοντας κυρίως σαν Βορειοευρωπαίος.
Ο γερές μελωδίες και ο ανάλογος μελωδικός διάκοσμος είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό των συνθέσεων του Marjanović – μελωδίες, που αναπτύσσονται και «ανεβαίνουν» αργά, «απλωμένες» κατά το μάλλον, ευφραδείςοπωσδήποτε, και με καλοεπεξεργασμένες τις romance αναφορές τους.
Από ’κει και πέρα το ρυθμικό τμήμα συνοδεύει «από κοντά», αλλά μάλλον διακριτικά, με τον ντράμερ Sefaniassen Eide να χρησιμοποιεί κυρίως τα πιατίνια του, και με τον κοντραμπασίστα Kaldefoss Tveite να παίζει νότες, με συνεχή και γρήγορη ροή, οδηγώντας έτσι το ρυθμικό τμήμα να «συμπεριφέρεται» και αυτοσχεδιαστικά.
Όλα τα κομμάτια εναλλάσσονται με σχέδιο, έχουν μέσες προς μεγάλες διάρκειες, και αν κάτι «σπάει» αυτή την διαδρομή τούτο είναι, βασικά, το τελευταίο track του CD, που αποκαλείται “Cvekje cafnalo”, διαθέτοντας την μεγαλύτερη διάρκεια απ’ όλα τα προηγούμενα, καθώς ξεπερνά τα εννέα λεπτά, και που, επί της ουσίας, είναι η… balkan jazz πρόταση του “Don’t Take It So Personally” – μιας και πρόκειται για ένα σέρβικο παραδοσιακό, που εδώ εναρμονίζεται, μ’ έναν άκρως δεξιοτεχνικό, όσο και εντυπωσιακό τρόπο.